Home » Istorie » Top 10 cele mai vechi civilizații care au existat pe Pământ

Top 10 cele mai vechi civilizații care au existat pe Pământ

Publicat: 13.09.2020

Evoluția speciei noastre a dus la formarea unor grupuri tot mai mari de oameni cu practici și credințe comune.

De-a lungul evoluției umane, practica de a trăi într-un grup cu sisteme de valori și semne comune și diferite relații sociale a devenit un stil de viață foarte util și practic, iar din grupuri mici izolate s-au format comunități din ce în ce mai mari.

Aceste comunități au evoluat, s-au adaptat unora dintre schimbările de mediu natural, dar și politic și s-au transformat sau chiar au dispărut complet. Cu toate acestea, cultura lor materială și spirituală a reușit, într-o mai mică sau mai mare măsură, să depășească societățile în care au apărut și să le folosim și astăzi. Ancient History Lists a creat un top cu zece dintre cele mai vechi astfel de civilizații antice.

10. Imperiul Incaș

Imperiul Incaș a fost cel mai mare imperiu din America de Sud în epoca precolombiană. Această civilizație a înflorit în zonele actuale pe care se află statele Ecuador, Peru și Chile și a avut centrul  administrativ, militar și politic la Cusco.

Civilizația incașilor era o societate bine definită și care de-a lungul timpului s-a dezvoltat foarte mult. Incașii au fost adepți ai zeului soare Inti, iar regele lor a fost denumit „Sapa Inca” adică „fiul Soarelui”. Primul împărat, Pachacuti, și-a transformat capitala dintr-un sat modest într-un mare oraș. Când regele a murit, fiul său a obținut toată puterea, dar averea lui a fost împărțită între celelalte rude ale sale, care, în schimb, îi vor conserva mumia și își vor menține influența politică.

9. Imperiul Aztec

Aztecii au apărut în jurul aceleiași perioadei în care și incașii au apărut. În jurul anilor 1200 și începutul anilor 1300, oamenii din Mexicul actual trăiau în trei mari orașe rivale:Tenochtitlan, Texcoco și Tlacopan. În jurul anului 1325, acești rivali au creat o alianță și noul stat a ajuns să domine zona Mexicului. Extinderea puterii aztecilor a avut loc la un secol de la căderea unei alte civilizații influente în Mexic și America Centrală, cea mayașă.

Orașul Tenochtitlan a fost baza de putere militară și a devenit un vârf de lance pentru cucerirea noilor teritorii. Trebuie precizat că împăratul aztec nu a condus direct fiecare oraș sau regiune, guvernatorii locali se ocupau de administrarea orașelor și erau obligați să plătească diferite sume de tribut aduse Triplei Alianțe. La începutul anilor 1500, civilizația aztecă se afla  pe culmile puterii sale. Dar apariția spaniolilor a schimbat dramatic echilibrul regiunii.  Înfrângerile suferite în fața acestora au pus capăt Imperiului Aztec.

8. Imperiul Roman

Civilizația romană a apărut în jurul secolului al VI-lea înaintea erei noastre. Povestea din spatele fundării Romei antice a intrat rapid în zona legendelor și a miturilor . În culmea puterii sale, Imperiul Roman stăpânea asupra suprafețe importante din lumea cunoscută lor, tot teritoriul din jurl Mării Mediterane aflându-se sub administrare romană.

Inițial, Roma a fost guvernată de regi, dar după ce numai șapte dintre ei au condus, a avut loc o schimbare de regim, puterea trecând în mâinile Senatului, în jurul căruia s-a format un ansamblu de instituții cunoscut și sub numele de Republica Romană.

Etapa republicană din istoria romană s-a sfârșit odată cu o serie de decenii de crize politice și sociale, care au ajuns la un sfârșit odată cu Iulius Cezar. După acesta au urmat unii dintre cei mai importanți și eficienți conducători din istoria lumii, cu toate acestea, după doar două-trei secole Imperiul a devenit imposibil de condus de către o singură persoană și sub presiunea migrațiilor barbare a început să cedeze.

7. Imperiul Persan

Deși au fost la putere doar puțin peste 200 de ani, perșii au cucerit suprafețe care au acoperit peste două milioane de kilometri pătrați. Din partea sudică a Egiptului până în  Grecia și la est până în Indiei, Imperiul Persan era cunoscut pentru puterea sa militară și conducătorii înțelepți.

Înainte de a crea un imperiu atât de vast în doar 200 de ani, înainte de 550 înaintea erei noastre, Persia era împărțită între mai mulți lideri. Dar apoi regele Cirus al II-lea, care ulterior a devenit cunoscut sub numele de Cirus cel Mare, a obținut puterea și a unificat întregul regat persan înainte de a continua să cucerească Babilonul antic. De fapt, cucerirea lui a fost atât de rapidă încât până la sfârșitul anului 533 înaintea erei noastre, el a invadat deja India. Chiar și după moartea lui Cyrus, urmașii săi au continuat această expansiune nemiloasă și au ajuns să stăpânească toată Asia centrală și Egipt. Dar toate acestea s-au schimbat cu Alexandru cel Mare, care a adus întregul Imperiu Persan în ruină  și a pus capăt efectiv civilizației în 330 înaintea erei noastre.

6. Grecia Antică

Istoria acestei civilizații este răspândită pe o perioadă atât de lungă de timp, încât istoricii au împărțit-o în diferite perioade, cea mai populară dintre ele fiind perioadele arhaice, clasice și eleniste. În aceste perioade, mulți greci intrat în istorie, mulți dintre ei au schimbat lumea pentru totdeauna și despre activitatea lor politică, militară, științifică și filosofică se vorbește și în prezent.

Mare parte din civilizația occidentală își are, într-o formă sau alta rădăcinile în cultura materială și spirituală a grecilor antici. Trebuie să precizăm că în comunitatea academică există o dezbatere aprinsă în ceea ce privește modul în care cultura noastră și cea a grecilor antici sunt legate. Unii cercetători argumentează faptul că se identifică o continuitate, în timp ce alții argumentează că elementele antice au fost preluate și adaptate de-a lungul timpului.

5. China

China antică – cunoscută și sub numele de dinastia Han are una dintre cele mai diverse și complexe evoluții. Dacă am vrea să acoperim toate dinastiile care au domnit vreodată în China, descoperim faptul că acestea acoperă o perioadă foarte lungă de timp, ceea ce, probabil, stă la baza unei concepții particulare despre timp pe care această cultură a dezvoltat-o.

Se spune că civilizația Fluviului Galben este începutul întregii civilizații chineze, deoarece aici s-au întemeiat primele dinastii. În jurul anului 2700 înaintea erei noastre, legendarul Împărat Galben și-a început domnia, ceea ce a dus ulterior la nașterea multor dinastii care au continuat să conducă China continentală.

În 2070 î.Hr., dinastia Xia a devenit prima care a condus întreaga Chină, după cum explică autorii cronicilor istorice antice. De atunci, au existat o serie de dinastii care au deținut controlul în diferite perioade de timp până la sfârșitul dinastiei Qing, în 1912, odată cu Revoluția Xinhai și instaurarea Republicii Chineze.

4. Imperiul Mayaș

De la apariția sa, în secolul XXVI-lea înaintea erei noastre, civilizația maya a continuat să prospere și să devină extrem de sofisticată, cu o populație de aproximativ 19 milioane la vârful puterii sale. Până în anul 700 înaintea erei noastre, mayașii și-au conceput deja propriul sistem de scriere pe care îl foloseau pentru a crea calendare solare sculptate în piatră. Potrivit acestora, lumea a fost creată la 11 august 3114 înaintea erei noastre. Povestea acestei civilizații a reintrat în atenția publicului odată cu diferitele profeții despre data de 21 decembrie 2012.

Mayașii aveau o civilizație bogată din punct de vedere cultural în comparație cu multe dintre civilizațiile lor contemporane. De asemenea, ei au construit și piramide, multe dintre ele fiind mai mari decât cele din Egipt. Declinul brusc al mayașilor a fost mult timp unul dintre cele mai interesante mistere ale istoriei antice Cu toate acestea, poporul maya nu a dispărut complet, urmașii lor încă trăiesc în anumite părți din America Centrală.

3. Egiptul Antic

Egiptul Antic este una dintre cele mai vechi civilizații bogate din istoria umanității. Civilizația egipteană antică s-a format pe malurile Nilului, unii autori considerând-o un dar al acestui fluviu. Civilizația s-a format în jurul anului 3150 înaintea erei noastre, conform cronologiei egiptene convenționale, odată cu unificarea politică a Egiptului de Sus și de Jos sub primul faraon. Dar acest lucru nu ar fi fost posibil dacă nu ar fi existat deja locuitori în jurul văii Nilului de la începutul anului 3500.

Istoria Egiptului antic poate fi împărțită într-o serie de periode: regate stabile, Vechi, Mijlociu și Nou, separate prin perioade de relativă instabilitate cunoscute sub denumirea de Perioade Intermediare. Egiptul Antic a oferit lumii piramidele, mumiile faraonilor antici, hieroglifele și multe altele. Egiptul Antic a atins culmea sa în timpul Noului Regat, când faraonii ca Ramses cel Mare au stăpânit cu o asemenea autoritate încât o altă civilizație contemporană, cea a nubienilor, a intrat și ea sub stăpânirea egipteană.

2. Valea Indusului

Una dintre cele mai vechi civilizații din istorie, civilizația din valea Indus a dat naștere civilizațiilor ulterioare care au apărut în această regiune. Această civilizație a înflorit în zone care se extind din ceea ce este astăzi nord-estul Afganistanului până în Pakistan și nord-vestul Indiei. Alături de Egiptul Antic și Mesopotamia, a fost una dintre cele trei civilizații timpurii ale lumii antice.De asemenea, aceasta a fost cea mai extinsă teritorial, acoperind o suprafață de 1,25 milioane de kilometri.

Locuitorii din valea Indus au obținut o mare precizie în ceea ce privește măsurarea lungimii, a masei și a timpului, iar pe baza artefactelor găsite în săpături, este evident că și cultura a dat naștere unor forme de artă și meșteșuguri extrem de eleborate.

1. Mesopotamia

Aceasta este prima civilizație care a apărut vreodată, originea Mesopotamiei este foarte veche, încât nu există nicio dovadă cunoscută a vreunei alte societăți civilizate înaintea acesteia. Cronologia Mesopotamiei antice se plasează, de obicei, începând în intervalul 3300- 750 înaintea erei noastre. Mesopotamia este în general considerată a fi primul loc în care societatea civilizată a început cu adevărat să prindă contur.

Oamenii creaseră deja arta cu mult înaintea mesopotamienilor, dar aceasta făcea parte din cultura umană și nu din civilizația umană. Mesopotamienii au prosperat în regiunile din Irak-ul modern,  cunoscute sub numele de Babilonia, Sumer și Asiria.

Citește și:

Pe vremea Imperiului Roman, Mediterana a fost mai caldă decât în orice altă perioadă

8 MARI motive ale prăbuşirii Romei

6 mari civilizaţii care au dispărut în mod misterios. Ce s-a întâmplat cu locuitorii Insulei Paştelui

De ce a cazut Imperiul Maya?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De ce uneori zăpada pare albastră?
De ce uneori zăpada pare albastră?
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați